Rokitnik – właściwości – zastosowanie – przeciwwskazania

Rokitnik – właściwości – zastosowanie – przeciwwskazania
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Ta roślina rośnie w postaci dzikiej przede wszystkim w Azji i Europie Zachodniej. Właściwości medyczne rokitnika wiadome są na całym świecie. Do leczenia używane są wywary z liści tej rośliny. Rokitnik jest uznany dzięki kwaśnosłodkim oraz pachnącym owocom. Olej można produkować z pestek rośliny. W kosmetologii używany jest sok rokitnika, który jest dodawany do kremów, maseczek, szamponów oraz środków do opalania. Olej z rokitnika jest też używany do skutecznego leczenia chorób skóry głowy. Zapoznajmy się z korzystnymi właściwościami, jaki ma rokitnik. Jego owoce zawierają karotynę oraz sporą ilość witamin. Zawartość witaminy E jest podwyższona niźli w pozostałych roślinach leczniczych. Zażywając olej rokitnika, zabezpieczamy się przed wchłanianiem przez organizm cholesteryny, dzięki czemu chronimy się przed sklerozą. Jeśli chodzi o zawartość witaminy K to jest jej jeszcze więcej niż gdzie indziej, zatem można go stosować jako środek odnawiający krew. Flawonoidy, które znajdują się w owocach, skutecznie zapobiegają powstawaniu nowotworów. Rokitnik dobrze zmniejsza ciśnienie, polepsza krwiobieg oraz tonizuje. Z owoców rokitnika robi się wyśmienite soki, dżemy oraz syropy.

Rokitnik może być także szkodliwy. Są przeciwwskazania, jeśli mamy duży cholesterol, zaburzenia żołądkowe lub problemy z trzustką. Niektórzy ludzie mają uczulenie na owoce rokitnika, przeto jego spożycie może im wyłącznie zaszkodzić, np. wywołać gorączkę i alergię. Napoje z jagód rokitnika oraz jagody nie mogą być spożywane przez osoby, które mają nowotwory, bo mogą spowodować przyśpieszony wzrost nowotworu.

Artykuł napisany we współpracy z Polska Róża – producent soków naturalnych.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*