Podstawą pracy w kuchni jest odpowiedni dobór akcesoriów. Bez odpowiednich garnków, patelni, łopatek i innych utensyliów gotowanie jest wprost niemożliwe. Jednym z podstawowych narzędzi są oczywiście dobrej klasy noże. Które z nich są najniezbędniejsze w kuchni?
Dobór właściwych noży do krojenia mięsa jest szczególnie ważny, bo wykonanie tej czynności ostrzem zbyt krótki czy tępym bywa wręcz niemożliwe. Noże do mięsa powinny być solidne, wykonane z doskonałej jakości tworzyw, łatwe do ostrzenia, wytrzymałe na uszkodzenia. Różnią się one w zależności od przeznaczenia. Inne będą te służące do filetowania, krojenia kości, cięcia mięsa na plastry, czy dzielenia na części upieczonego już drobiu.
Noże przeznaczone do obierania i krojenia warzyw i owoców różnią się od omawianych powyżej. Te do obierania są mniejsze, ich rękojeść musi mieścić się w dłoni, a ostrze powinno być krótkie, średniej szerokości, zakończone szpicem. Siekanie i krojenie warzyw i owoców jest najwygodniejsze przy użyciu noży dłuższych, lekkich, o ostrzu średniej szerokości.
Noże są narzędziami po pierwsze potencjalnie niebezpiecznym, po drugie podatnymi na uszkodzenia. Dlatego do ich przechowywania warto wykorzystać specjalne stojaki, listwy magnetyczne lub bloki. Zapobiegną one niebezpiecznym sytuacjom oraz uszkodzeniom ostrzy, pomogą utrzymać porządek w kuchni. Warto również pamiętać, aby trzymać je w miejscu niedostępnym dla dzieci.