• Drukuj
close
Gorące wiadomości

Kuchnie świata cechuje ogromna różnorodność. Związana jest ona z klimatem,...więcej Współczesny rynek odzieżowy i tekstylny charakteryzuje duża konkurencja. Jes...więcej Śnieżnobiałe i piękne zęby to marzenie niejednej osoby, jednak samo szczotk...więcej Kocioł kondensacyjny – nowoczesne rozwiązanie grzewcze Kocioł kondensac...więcej Kultura hip-hop na przestrzeni ostatnich lat rozwinęła się w zastraszającym ...więcej

Co warto wiedzieć o nawozach mikroelementowych?

Coraz więcej osób uprawiających różne rośliny decyduje się na stosowanie specjalnych dolistnych nawozów mikroelementowych. W tej kategorii są dostępne zarówno produkty w formie płynnej, jak i sypkiej. Ich kluczową zaletą jest to, że posiadają w składzie liczne związki kompleksujące, które w znacznym stopniu przyspieszają pobieranie wartościowych pierwiastków przez rośliny, co skutkuje wyższymi oraz lepszymi jakościowo plonami. Omawiane nawozy znajdziemy w ofercie tego sklepu online: https://adob.com.pl/.

Tradycyjne nawożenie jest często nieskuteczne

Nawozy mikroelementowe są najczęściej wykorzystywane do zasilania roślin z grupy kapustowatych, ziemniaków, buraków, krzewów owocowych, truskawek, a także różnorodnych warzyw korzeniowych. Są zalecane zwłaszcza w sytuacji, gdy w danym miejscu występują niekorzystne warunki glebowe, takie jak choćby zbyt niskie albo wysokie pH, niedostatek próchnicy, niedobór lub nadmiar wody czy mała zawartość substancji organicznych. Nawozy dolistne wyróżniają się na tle innych głównie tym, że całkowicie rozpuszczają się w wodzie, a przez to zawarte w nich sole mineralne są niezwykle łatwo i szybko przyswajane przez elementy zewnętrzne roślin, co wpływa pozytywnie na wielkość plonu. Korzyści wynikające z używania tych produktów to m.in.:

  • prawidłowy wzrost oraz rozwój korzeni, pędów, pąków i owoców
  • niezakłócony przebieg całego procesu zapładniania kwiatów
  • zwiększona skuteczność wchłaniania wartościowych składników odżywczych
  • wyraźnie zauważalna poprawa parametrów jakościowych plonu
  • znacznie wyższa odporność roślin na szkodliwe czynniki stresowe

Brak Komentarzy

Zostaw odpowiedź

Opublikuj komentarz
Podpis
Adres e-mail

10 − dziewięć =

Story Page