• Drukuj
close
Gorące wiadomości

Kuchnie świata cechuje ogromna różnorodność. Związana jest ona z klimatem,...więcej Współczesny rynek odzieżowy i tekstylny charakteryzuje duża konkurencja. Jes...więcej Śnieżnobiałe i piękne zęby to marzenie niejednej osoby, jednak samo szczotk...więcej Kocioł kondensacyjny – nowoczesne rozwiązanie grzewcze Kocioł kondensac...więcej Kultura hip-hop na przestrzeni ostatnich lat rozwinęła się w zastraszającym ...więcej

Zaskakujące pomysły na niedzielny obiad

Mimo szerokiej dostępności produktów i zmieniających się trendów nadal w wielu polskich domach praktykuje się dawny zwyczaj, który głosi, że niedziela rosołem oraz kotletem schabowym stoi. Aby zaskoczyć domowników i urozmaicić weekendową kuchnię, warto czasem skorzystać z innych przepisów i dać odsapnąć żołądkowi od tradycyjnych potraw.

Bliski nam wschód

Sporą popularnością cieszy się w ostatnich latach kuchnia azjatycka i należy temu przyklaskiwać. Warto sięgać po nią nie tylko ze względu na nietypowe walory smakowe, ale przede wszystkim aspekty zdrowotne. Charakterystyczne dla tych regionów jest wykorzystywanie dużej ilości warzyw oraz przypraw wspomagających trawienie i działających bakteriobójczo. Ponadto jest przyjazna dla wegan i wegetarian, ponieważ bogata jestw produkty sojowe będące źródłem białka. Witryny takie jak https://www.kuchnieorientu.pl przybliżają nam sztukę kulinarną wschodu, oferując przybory kuchenne oraz produkty spożywcze niezbędne do przygotowania tego typu dań. Zawierają sprawdzone receptury z przeznaczeniem dla mięsożerców i tych od niego stroniących.

Znana odmiana

Poza znanym już pad-thaiem czy niezmiernie modnym i chodliwym sushi mamy do dyspozycji szereg innych mniej spotykanych możliwości. Owoce morza to propozycja dla lubiących smaki rybne. Podawane na różne sposoby w zależności od upodobań stanowią zdrową, lekką i smaczną alternatywę smażonych filetów. Dla fanów kuchni jednogarnkowej rozwiązaniem będzie curry na wiele sposobów, które możemy przyrządzić na niedzielny obiad oraz dalszą część tygodnia. Jeśli w choćby małym stopniu chcemy zachować tradycję i zależy nam na przemyceniu elementów kuchni polskiej, możemy przygotować kalbi, czyli koreańskie grillowane żeberka lub rosół tajski z imbirem i trawą cytrynową. Drób będący najczęściej spożywanym rodzajem mięsa również można podać w sposób nieoczywisty. Kurczak w cieście z makaronem ryżowym lub w formie szaszłyków określanych mianem satay z pewnością poruszy podniebienia naszych domowników.

Urozmaicenie w kuchni jest kwestią bardzo wskazaną. Wprowadzajmy nowe smaki i testujmy przepisy. Nie pozwólmy sobie na nudę i przyzwyczajenie, lecz serwujmy dania, które będą zaskakiwać ze względu na nowatorską formę lub zupełnie nieznane połączenia.

 

Brak Komentarzy

Zostaw odpowiedź

Opublikuj komentarz
Podpis
Adres e-mail

15 + szesnaście =

Story Page