• Drukuj
close
Gorące wiadomości

Kuchnie świata cechuje ogromna różnorodność. Związana jest ona z klimatem,...więcej Współczesny rynek odzieżowy i tekstylny charakteryzuje duża konkurencja. Jes...więcej Śnieżnobiałe i piękne zęby to marzenie niejednej osoby, jednak samo szczotk...więcej Kocioł kondensacyjny – nowoczesne rozwiązanie grzewcze Kocioł kondensac...więcej Kultura hip-hop na przestrzeni ostatnich lat rozwinęła się w zastraszającym ...więcej

Z czym łączyć olej lniany do posiłków?

Prozdrowotne właściwości

Olej lniany jest zdrowym i odżywczym zamiennikiem standardowego masła. Jest najbardziej bogatym, roślinnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Codzienne dostarczanie tego rodzaju kwasów w odpowiednich ilościach jest bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Wysoki poziom kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów.

Przykładowe zastosowanie

Olej idealnie sprawdzi się jako dodatek do praktycznie każdego rodzaju posiłków. Pieczywo pełnoziarniste i chudy twaróg z olejem lnianym będzie stanowić pożywne śniadanie. Na kolację lekka sałatka, polana olejem z lnu, który zapewni jej dodatkowe walory smakowe. Z kolei obiad może zostać podany w formie płynnej, np. barszcz czerwony. Każdą porcję zupy należy wzbogacić łyżką oleju lnianego. Warto pamiętać, że oleju z lnu nie wolno podgrzewać, ponieważ wtedy traci swoje drogocenne właściwości. W związku z tym faktem do ciepłych dań lepiej jest dodawać go na sam koniec. Jeśli w konkretnym dniu olej lniany nie pasuje do żadnego posiłku, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby bez niczego wypić kilka łyżek – pozwoli to utrzymać właściwości prozdrowotne.

 

Brak Komentarzy

Zostaw odpowiedź

Opublikuj komentarz
Podpis
Adres e-mail

14 − 11 =

Story Page