Olej lniany jest zdrowym i odżywczym zamiennikiem standardowego masła. Jest najbardziej bogatym, roślinnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Codzienne dostarczanie tego rodzaju kwasów w odpowiednich ilościach jest bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Wysoki poziom kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów.
Olej idealnie sprawdzi się jako dodatek do praktycznie każdego rodzaju posiłków. Pieczywo pełnoziarniste i chudy twaróg z olejem lnianym będzie stanowić pożywne śniadanie. Na kolację lekka sałatka, polana olejem z lnu, który zapewni jej dodatkowe walory smakowe. Z kolei obiad może zostać podany w formie płynnej, np. barszcz czerwony. Każdą porcję zupy należy wzbogacić łyżką oleju lnianego. Warto pamiętać, że oleju z lnu nie wolno podgrzewać, ponieważ wtedy traci swoje drogocenne właściwości. W związku z tym faktem do ciepłych dań lepiej jest dodawać go na sam koniec. Jeśli w konkretnym dniu olej lniany nie pasuje do żadnego posiłku, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby bez niczego wypić kilka łyżek – pozwoli to utrzymać właściwości prozdrowotne.