Grzyby to organizmy roślinne, które goszczą w polskiej kuchni od wieków. Poza pysznym smakiem wykazują liczne właściwości prozdrowotne, takie jak choćby wzmacnianie odporności organizmu, działanie przeciwzapalne i antynowotworowe czy niwelowanie poziomu złego cholesterolu. Dlatego też zaleca się ich systematyczne spożywanie. Jeśli nie mamy czasu na samodzielne przetwarzanie grzybów, to powinniśmy kupić gotowy farsz dostępny w sklepie online, pod adresem https://devaldano.pl/product/farsz-grzybowy.
Wspomniany we wstępie farsz można z powodzeniem dodać do naleśników, krokietów, pierogów, sosu śmietanowego, gulaszu myśliwskiego, klopsików, a nawet makaronu wigilijnego. Z kolei suszone borowiki i maślaki wprost idealnie nadają się do położenia na pizzy obok kiełbasy pepperoni lub samego sera. Poza tym sprawdzą się doskonale w zupie, śniadaniowej jajecznicy, risotto, wegetariańskich flakach oraz tradycyjnym bigosie. Grzyby świeżo zebrane w lesie po dokładnym oczyszczeniu i umyciu warto natomiast udusić na patelni razem z rozmarynem, czosnkiem niedźwiedzim, odrobiną masła, cebulą i zielem angielskim. Tak przygotowana potrawa jest prosta, a jednocześnie niezwykle aromatyczna i oryginalna w smaku. Na koniec należy jeszcze wspomnieć o grzybach marynowanych, które stanowią świetną przekąskę – najlepiej jako uzupełnienie posiłku mięsnego.