Słoma to bardzo przydatny surowiec w gospodarstwie rolnym. Stanowi wyściółkę dla zwierząt oraz pokarm. Aby słoma spełniała swoje właściwości, powinna zostać odpowiednio zabezpieczona przed wilgocią. Woda może negatywnie wpłynąć na jakość materiału, powodować gnicie lub rozwój patogenów. Jak zabezpieczać słomę?
Słomę należy przechowywać w suchym oraz w przewiewnym miejscu, gdzie nie jest narażona na działanie wody. Dzięki temu zachowuje ona swoje właściwości i nie stanowi zagrożenia dla zwierząt. Włóknina do ochrony słomy wykonana jest z wysokiej jakości materiału, który jest bardzo wytrzymały. Można jej używać w stodołach, a także pod różnego rodzaju wiatami, na otwartej przestrzeni. Materiał przepuszcza wodę, jeśli dojdzie do zawilgocenia. Dzięki temu para wodna może swobodnie parować z wnętrza. Warto też zaznaczyć, że słoma jest materiałem, który łatwo może ulec spaleniu, dlatego powinna być przechowywana w miejscu, w którym ograniczone jest ryzyko powstania ognia. Siano oraz słomę można też zabezpieczać przy użyciu folii o określonej grubości. Dobrze zabezpieczone bele słomy mogą też leżeć przez jakiś czas na polu, ale należy zadbać o brak dostępu wody do wnętrza.