Przygotowanie mięsa do transportu – jak to zrobić, aby świeże dojechało do celu?

Przygotowanie mięsa do transportu – jak to zrobić, aby świeże dojechało do celu?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Produkty, które są dostępne dla konsumentów, muszą nierzadko pokonać długą drogę, żeby trafić na sklepowe półki. O ile transport produktów suchych, takich jak np. mąka, bądź produktów wysoko przetworzonych, które nie wymagają specjalnych warunków przechowywania, nie przysparza wielu problemów, o tyle transport mięsa wymaga starannego przygotowania i opracowania planu podróży zgodnego z obowiązującymi normami. Jak wygląda ten proces?

O czym trzeba pamiętać, planując transport mięsa?

Przede wszystkim, mięso wykazuje dużą wrażliwość na warunki otoczenia. W zależności od rodzaju przewożonego towaru korzysta się z samochodowych chłodni, które mają możliwość regulacji temperatury.

Oprócz niej, na szybsze psucie się produktów mięsnych może wpływać także obecność bakterii, spowodowana nieodpowiednim przechowywaniem. Jeszcze do niedawna w tym celu używano stalowych pojemników. Były jednak ciężkie w utrzymaniu higieny, co przyczyniało się do wzrostu ryzyka zakażenia i zepsucia przewożonych produktów.

Jaki jest najlepszy zamiennik dla stalowych pojemników?

Obecnie najpopularniejszą alternatywą są plastikowe skrzynki na mięso, które są lżejsze oraz posiadają specjalne otwory, pozwalające na dopływ powietrza. Aby zwiększyć higienę i bezpieczeństwo mięsa, stosuje się także arkusze do pojemników, które zapobiegają dostawaniu się zanieczyszczeń oraz bakterii.

Podczas wyboru odpowiedniej formy przechowywania należy pamiętać, aby zawsze wybierać sprawdzonych producentów, posiadających certyfikaty dopuszczające ich pojemniki, czy arkusze do użytku.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*