Dobroczynne właściwości kakao – jaki wpływ ma ono na ludzki organizm?

Dobroczynne właściwości kakao – jaki wpływ ma ono na ludzki organizm?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Znane od bardzo dawna właściwości kakao sprawiły, że coraz częściej i chętniej po nie sięgamy. Źródło witamin takich jak wapń żelazo, magnez, fosfor czy potas. Kakao dzięki dużej zawartości kofeiny i teobrominy pobudza nasz organizm do życia i działania tak samo dobrze jak poranna kawa. 

Kakao – dobre na wszystko?

Jest również źródłem przeciwutleniaczy i antyoksydantów, które mają zbawienny wpływa na funkcjonowanie mózgu człowieka, jego pamięć i sprawność intelektualną. Nie bez znaczenia odgrywa też duża rolę przy zachowaniu odpowiedniej wagi – ma bowiem bardzo niską kaloryczność i pomaga w metabolizmie. Mogą ją, a nawet powinny spożywać osoby chore na cukrzycę, choroby serca czy nowotworowe. Kakao z witryny https://pluskakao.pl/ może być też stosowane jako afrodyzjak, o czy nie wszyscy wiedzą. Zawarty w nim hormon anandamid to nic innego jak hormon szczęścia, który pobudza nasze endorfiny. Należy dodać, że jednak kakao może być silnym alergenem. Osoby, które zmagają się ze zgagą też powinny unikać nadmiernego spożywania tego ziarna. Kakao działa nie tylko od wewnątrz na nasz organizm. Jest ze sporym powodzeniem stosowany w kosmetyce jako składnik kremów i balsamów, niwelując procesy starzenia się skóry. 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*