Jak nie marnować jedzenia w Boże Narodzenie?

Jak nie marnować jedzenia w Boże Narodzenie?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Święta Bożego Narodzenia to czas świętowania i spędzania czasu z rodziną, ale może to być również okres, w którym ludzie czują potrzebę nadmiernych wydatków. To często prowadzi do marnowania żywności. Istnieje wiele sposobów, które pomogą Ci zmniejszyć ilość odpadów spożywczych w tym sezonie. Pierwszym krokiem jest upewnienie się, że masz plan dla żywności, która nie zostanie zjedzona zanim się zepsuje.

Zaplanuj swoje menu i zrób odpowiednie zakupy

Zaplanuj swoje menu z wyprzedzeniem, abyś kupił tylko te składniki, które są Ci potrzebne. Kupuj mniejsze porcje mięsa i zamrażaj je, aby służyły dłużej. Kupując świeże produkty, staraj się kupować warzywa luzem, a nie pakowane, ponieważ szybciej zejdą z lodówki.

Możesz również poczekać na promocje na Boże Narodzenie, aby zaoszczędzić trochę pieniędzy. Jeśli planujesz duży świąteczny obiad, zamroź część mięsa i warzyw, aby uchronić je przed zepsuciem. Pomoże to również zachować świeżość jedzenia na dłużej po świętach. Jeśli kupujesz mięso, staraj się wybierać kawałki, które mogą być gotowane na różne sposoby, takie jak żeberka wołowe lub kotlety wieprzowe.

Zrób listę zakupów przed wyjściem do supermarketu

Możesz myśleć, że to proszenie się o kłopoty – w końcu, czy zakupy nie powinny być zabawą? Ale zrobienie listy przed wyjściem pozwala zaoszczędzić pieniądze, ponieważ oznacza to, że kupujesz tylko to, co jest potrzebne, a nie zakupy pod wpływem impulsu na podstawie tego, co ładnie wygląda na wystawie sklepowej. Oznacza to również mniej czasu spędzonego na włóczeniu się po sklepach.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*