Sezon na grzyby trwa tylko kilka miesięcy w roku, a o ich urodzaju decydują czynniki pogodowe. Tymczasem grzyby są doskonałym dodatkiem kulinarnym, podkreślają złożone smaki i dodają leśnych czy pieprznych aromatów. Koncentrując się na skarbach z lasu zapominamy często o grzybach uprawnych, których walory smakowe w niczym nie ustępują ich dziko rosnącym odpowiednikom. Najpopularniejsze grzyby uprawne to np. pieczarki i boczniaki.
Pieczarki są niezwykle wdzięcznym tematem kulinarnych eksperymentów. Można z nich wyczarować zarówno niezwykle proste dania np. farsz do zapiekanek, krokietów, faszerowane pieczarki z piekarnika pod serową pierzynką, pieczarki w panierce jako dodatek do mięs czy wreszcie zupę pieczarkową z makaronem i kleksem śmietany. Pieczarki można dodać też do lekkiego bigosu z młodej kapusty czy wykorzystać jako nadzienie do zapiekanych rolad.
Wraz ze wzrostem popularności kuchni wegetariańskich grzyby wracają coraz częściej na stoły. Są cennym źródłem umami dla osób rezygnujących z mięsa. Można wykorzystywać je do przygotowania jarskich pasztetów, dań a la gulasz czy farszu do naleśników podsmażonych na złoto na patelni.
Są także wykorzystywane do nieco bardziej eleganckich dań. Dobrze komponują się na przykład z domowym, grubym makaronem i śmietanowym sosem na białym winie. Smak grzybów doskonale podkreśli dobrej jakości, świeży czarny pieprz oraz świeży rozmaryn. Ciekawym pomysłem zapożyczonym z kuchni francuskiej jest zapieczenie uduszonych na maśle pieczarek w cieście francuskim z dodatkiem sera, śmietany, czosnku i pietruszki.