• Drukuj
close
Gorące wiadomości

Kuchnie świata cechuje ogromna różnorodność. Związana jest ona z klimatem,...więcej Współczesny rynek odzieżowy i tekstylny charakteryzuje duża konkurencja. Jes...więcej Śnieżnobiałe i piękne zęby to marzenie niejednej osoby, jednak samo szczotk...więcej Kocioł kondensacyjny – nowoczesne rozwiązanie grzewcze Kocioł kondensac...więcej Kultura hip-hop na przestrzeni ostatnich lat rozwinęła się w zastraszającym ...więcej

Do tych dań świetnie pasują pieczarki

Sezon na grzyby trwa tylko kilka miesięcy w roku, a o ich urodzaju decydują czynniki pogodowe. Tymczasem grzyby są doskonałym dodatkiem kulinarnym, podkreślają złożone smaki i dodają leśnych czy pieprznych aromatów. Koncentrując się na skarbach z lasu zapominamy często o grzybach uprawnych, których walory smakowe w niczym nie ustępują ich dziko rosnącym odpowiednikom. Najpopularniejsze grzyby uprawne to np. pieczarki i boczniaki.

Pieczarki w kuchni – z czym je połączyć?

Pieczarki są niezwykle wdzięcznym tematem kulinarnych eksperymentów. Można z nich wyczarować zarówno niezwykle proste dania np. farsz do zapiekanek, krokietów, faszerowane pieczarki z piekarnika pod serową pierzynką, pieczarki w panierce jako dodatek do mięs czy wreszcie zupę pieczarkową z makaronem i kleksem śmietany. Pieczarki można dodać też do lekkiego bigosu z młodej kapusty czy wykorzystać jako nadzienie do zapiekanych rolad.

Wraz ze wzrostem popularności kuchni wegetariańskich grzyby wracają coraz częściej na stoły. Są cennym źródłem umami dla osób rezygnujących z mięsa. Można wykorzystywać je do przygotowania jarskich pasztetów, dań a la gulasz czy farszu do naleśników podsmażonych na złoto na patelni.

Są także wykorzystywane do nieco bardziej eleganckich dań. Dobrze komponują się na przykład z domowym, grubym makaronem i śmietanowym sosem na białym winie. Smak grzybów doskonale podkreśli dobrej jakości, świeży czarny pieprz oraz świeży rozmaryn. Ciekawym pomysłem zapożyczonym z kuchni francuskiej jest zapieczenie uduszonych na maśle pieczarek w cieście francuskim z dodatkiem sera, śmietany, czosnku i pietruszki.

Brak Komentarzy

Zostaw odpowiedź

Opublikuj komentarz
Podpis
Adres e-mail

dwa × 3 =

Story Page