Błonnik to rodzaj włókna pokarmowego, który nie ulega trawieniu. Pełni jednak bardzo ważne funkcje w organizmie. Przede wszystkim w kwestii pracy jelit i usuwania toksyn oraz innych nieczystości. Dlaczego błonnik jest tak ważny w codziennej diecie?
Błonnik bardzo usprawnia pracę układu pokarmowego, zwłaszcza w jego końcowym etapie. Dobrze wpływa na jelita, dzięki czemu dużo łatwiej jest się wypróżnić i usunąć niepotrzebne składniki z organizmu. Przy okazji zmniejsza wchłanianie cholesterolu, co pozwala uniknąć chorób układu krążenia. Chroni przy okazji przed cukrzycą dzięki obniżeniu stężenia glukozy we krwi. Pozwala w większym stopniu wchłaniać wodę co zmniejsza uczucie głodu, dzięki czemu dużo łatwiej jest schudnąć. Dobrze wpływa również na zęby, a wszystko dzięki większej produkcji śliny, która ma funkcje ochronne.
Najlepszym źródłem błonnika są oczywiście warzywa i owoce. Muszą być one jednak wysokiej jakości, dlatego warto skorzystać z usług sprawdzonych hurtowni, np. z witryny: http://www.warzywa-gacek.pl/. Innym źródłem mogą być produkty ziarniste, takie jak chleb, mąka z pełnego przemiału czy płatki owsiane. Wiele błonnika posiadają też niektóre przyprawy na czele z kurkumą.