Zamienniki dla tradycyjnego kompotu – co powinno znaleźć się na każdym stole?

Zamienniki dla tradycyjnego kompotu – co powinno znaleźć się na każdym stole?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Kompot jest napojem, który świetnie gasi pragnienie w upalne dni. Jest to pyszny i orzeźwiający płyn, który przygotowuje się ze świeżych owoców. Smakuje on wyśmienicie zarówno na zimno, jak i po podgrzaniu, a na dodatek – można pić go przez cały dzień. 

Przepis na tradycyjny kompot

Kompot przygotujemy praktycznie ze wszystkich owoców. Trzeba je obrać, pokroić na mniejsze części oraz usunąć z nich gniazda nasienne i pestki. Wodę należy zagotować z dodatkiem cukru lub miodu i wrzucić do niej przygotowane wcześniej owoce. Do naparu można dodać także cynamon lub inne ulubione przyprawy. Kompot powinien gotować się przez około 15 minut, aż owoce zmiękną. Po tym czasie należy go ostudzić, aby nabrał jeszcze bardziej wyrazistego smaku. Każdy, kto uwielbia ten napój, ale nie ma czasu na jego gotowanie, powinien zapoznać się z produktami oferowanymi przez firmę Hultaj. Wytwarza ona pyszne kompoty na bazie tradycyjnych receptur. Skupują sezonowe owoce od lokalnych sadowników, dzięki czemu są one zawsze świeże i soczyste. Kompoty są przelewane do szklanych butelek, w których leżakują. Dzięki temu zawarty w nich cukier uruchamia proces wydzielania się soków z owoców. Im trwa on dłużej, tym kompot jest jeszcze smaczniejszy i bardziej aromatyczny. Kompot wiśniowy leżakuje przez 2-3 tygodnie, dzięki czemu nabiera pięknego burgundowego koloru. Napój jabłkowy z dodatkiem trawy żubrowej nabiera swojego charakteru przez okres od 1 do 3 tygodni. W ofercie można znaleźć także bardziej egzotyczne połączenie polskich owoców z mango.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*