Colostrum to inna nazwa siary bydlęcej, która produkowana jest przez gruczoły mleczne samicy bydła w ostatnim etapie ciąży oraz do kilkudziesięciu godzin po ocieleniu. Funkcjonuje również określenie młodziwo. Ze względu na swoje pochodzenie należy do kategorii produktów odzwierzęcych. Oprócz tego, że istnieje siara krowia, produkt pozyskiwany jest również od owiec, klaczy oraz kóz. Jak wpływa na odporność organizmu?
Produkty odzwierzęce są chętnie stosowane jako suplementy wzmacniające odporność. Oprócz popularnego tranu mieści się w tej grupie również omawiane colostrum, które od dawna stosowane jest w celu wspomagania i regulacji odporności. Siara, jako pierwszy pokarm odgrywa rolę nie tyle posiłku, który dostarcza energii (zwłaszcza że zawarte w nim składniki nie mają tylu wartości odżywczych jak mleko), ale aktywnego biologicznie suplementu diety, który reguluje między innymi jeden z podstawowych układów człowieka, czyli system odpornościowy. Problemy immunologiczne nie są wyjątkową cechą noworodków czy dzieci, dotyczą również osób dorosłych. Wszystkie grupy mogą wykazywać trudności związane z odpowiednim reagowaniem na zewnętrzne i wewnętrzne zagrożenia. W związku z tym Colostrum może być idealnym kandydatem, by zdobyć powszechne uznanie, jako preparat kompleksowo wspierający obronę organizmu. Podobnie jak doceniany wszędzie tran- kolejny przykład produktu odzwierzęcego stosowanego w celu budowania i wspomagania prawidłowej pracy komórek odpornościowych.