Wspólne grillowanie to jeden z doskonałych sposobów na spędzenie wolnego czasu z rodziną i przyjaciółmi. Takie spotkanie potrafi pozostać w pamięci na długo, szczególnie wtedy, gdy serwowane są na nim naprawdę dobre potrawy. Na grillu można przyrządzić naprawdę wiele dań, a każde z nich odznacza się wyjątkowym i niepowtarzalnym smakiem. Duże możliwości dają naprawdę szerokie pole do popisu, ale które z potraw sprawdzą się najlepiej?
Jednym z typowych, ale wciąż wartych uwagi pomysłów, jest przygotowanie mięsa innego niż standardowe kiełbasy. Może to być karkówka, kurczak lub ryba. Ważne jest jednak to, aby zostało ono odpowiednio doprawione, w czym pomogą przyprawy i składniki takie jak przykładowo dobrej jakości oliwa, czosnek, pieprz cytrynowy, imbir, czy oczywiście sól. Wymieszanie ich w odpowiednich proporcjach, a następnie nacieranie nimi mięsa sprawi, że zyska ono niezwykły smak. Samo jego pieczenie warto zrealizować z użyciem papieru pergaminowego, dzięki czemu będzie soczyste.
Innym, nieco bardziej wymagającym, ale wartym zaserwowania na grillowym spotkaniu posiłkiem, jest tzw. duszonka, którą przygotowuje się w kociołku żeliwnym. Przepis na nią może być różny, a przykładowy można podejrzeć chociażby na https://www.es-er.pl/sprawdzone_przepisy_na_dania_z_grilla_i_kociolka,222091,4.html. W skrócie można powiedzieć, że jest to potrawa, w której znaleźć się może praktycznie wszystko, z tym że głównie będzie to mięso, a także warzywa. oprócz duszonki w kociołku można przygotować gulasz, grochówkę, a nawet typowe i lubiane przez wszystkich zupy. Korzystając z takich pomysłów z pewnością zadowolimy naszych gości.