Najzdrowsze wybory owoców morza to ryby i skorupiaki, które mają niską zawartość rtęci i wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, które mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca, udaru i innych problemów sercowo-naczyniowych.
Oto pięć najbardziej pożywnych rodzajów owoców morza:
Łosoś jest bogaty w kwasy omega-3, witaminę D, białko i witaminy z grupy B. Jest również niski w rtęci i tłuszczach nasyconych. Łosoś jest dobrym źródłem selenu, który jest przeciwutleniaczem, który może pomóc w zapobieganiu rakowi i chorobom serca. Kupić dobrej jakości łosia można chociażby na stronie https://megasam24.pl/pl/c/Ryby-i-owoce-morza/217.
Tuńczyk jest dobrym źródłem białka, żelaza i selenu. Ponieważ jest tak chudy, tuńczyk często jest używany jako składnik żywności przetworzonej, takiej jak zupy w puszkach lub mrożone obiady. Jeśli chcesz uniknąć tych produktów, szukaj tuńczyka pakowanego w wodzie zamiast w oleju.
Te małe ryby są bogate w kwasy omega-3, witaminę B12 i wapń – wszystkie składniki odżywcze, które mogą pomóc w zapobieganiu osteoporozie w późniejszym okresie życia (choć badania jeszcze tego nie potwierdziły). Są również nisko narażone na rtęć w porównaniu z większymi odmianami, takimi jak makrela czy śledź, ponieważ nie pływają daleko od brzegu, gdzie żywią się raczej algami niż większymi ofiarami, jak robią to większe ryby.
Ten rodzaj ryby ma twardą teksturę, ale podobne korzyści odżywcze jak łosoś atlantycki. Jest bogatym źródłem białka i kwasów tłuszczowych omega-3, które mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia. Zawiera również ważne witaminy i minerały, takie jak witamina B12, niacyna i potas. Łosoś ma również niskie narażenie na rtęć w porównaniu z większymi odmianami, takimi jak makrela i śledź, ponieważ nie pływa daleko od brzegu, gdzie żywi się raczej algami niż większymi ofiarami, jak robią to większe ryby.