Jakie kwestie mieć na uwadze przy wyborze karmy dla swojego kota?

Jakie kwestie mieć na uwadze przy wyborze karmy dla swojego kota?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Żywienie kota to temat, który dokładnie powinien zgłębić każdy właściciel tego czworonoga. Istnieje wiele mitów dotyczących diety, które mogą mieć zgubny wpływ na zdrowie pupila. Warto zaopatrzyć się w stosowną wiedzę i zdawać sobie z zagrożeń jakie mogą wyniknąć przy nieprawidłowym doborze karmy. Warto udać się do dobrego lekarza weterynarii bądź dietetyka i zasięgnąć porady. O czym pamiętać wybierając karmę dla swojego kota?

Sucha karma – czy jest dobrym wyborem?

Wielu właścicieli decyduje się na podawanie kotom suchego jedzenia. Jest to opcja niezwykle praktyczna i ekonomiczna. Nie wymaga dużych nakładów finansowych i karma może po prostu cały czas być dla zwierzaka dostępna w misce. Jednak te korzyści absolutnie nie przeważają nad wadami takie żywienia zwierzaka. Koty w środowisku naturalnym pobierają wodę z pokarmu – są one absolutnymi mięsożercami. Podawanie im suchego jedzenia w większości przypadków spowoduje u pupila odwodnienie. Dodatkowo w takim jedzeniu, nawet najlepszych dostępnych na rynku firm znajduje się zbyt duża ilość węglowodanów, gdyż są one niezbędne do uformowania kształtu karmy. Mitem, który często można usłyszeć jest też to, że sucha karma czyści zęby – niestety fakt jest totalnie odwrotny – poprzez spożywanie jedzenia tego typu, na zębach odkłada się zbędny osad. 

Prawidłowy skład karmy dla kota

Odpowiednia karma pełnoporcjowa dla kota to jedzenie mokre. Jego wszechstronna oferta znajduje się m.in. na stronie https://exclusion.pl/. Najważniejsza jest wysoka zawartość mięsa. Należy zadbać o to, aby w karmie nie było innych źródeł węglowodanów, ani produktów pochodzenia roślinnego. Najlepsze są karmy zawierające dobrej jakości mięso – bez produktów pochodzenia zwierzęcego – pazurów, dziobów, czy piór.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*