Mięso stanowi jeden z podstawowych produktów codziennej diety większości z nas. Wykorzystuje się go do przyrządzania wielu potraw, które są smaczne, a jednocześnie niezwykle pożywne dzięki czemu dają energię do codziennego funkcjonowania. Aby jednak tak było, mięso musi zostać odpowiednio zamarynowane, tak aby aromaty przeniknęły w jego głąb i zdecydowanie uwydatniły jego walory. Istnieje wiele sposobów na marynowanie mięsa, które różnią się w zależności od pochodzenia przepisu. Jednym z nich jest marynowaniem w stylu azjatyckim, które różni się od tego, z jakim zazwyczaj mamy do czynienia w Europie. Co je charakteryzuje i jak je zrealizować?
Sekret przyrządzania marynaty do mięsa w azjatyckim stylu polega na użyciu typowych dla tamtejszej kultury składników, które jak wiadomo są inne od tych, jakie najczęściej używamy w naszym kraju. Wszystkie z nich należy wymieszać w odpowiednich proporcjach, tak aby tworzyły jedną, dobrze zgraną substancję. Zazwyczaj na 1/4 kilograma mięsa wykorzystuje się po pół łyżeczki soli, miodu lub cukru brązowego, a także po jednej łyżeczce sosu sojowego, oleju ryżowego lub arachidowego, oleju sezamowego oraz skrobi kukurydzianej. Do marynaty można dodać również sos o słodkim posmaku, taki jak chociażby https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/sos-teriyaki-miyata-500ml/, który nada mięsu oryginalnego posmaku. Oczywiście nie można zapomnieć również o dodaniu pieprzu, najlepiej świeżo mielonego.