Dlaczego kawa zaparzona przefiltrowaną wodą smakuje lepiej

Dlaczego kawa zaparzona przefiltrowaną wodą smakuje lepiej
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Na smak kawy wpływa kilka czynników. Jej miłośnicy często podkreślają znaczenie wysokiej jakości ziaren oraz sposób zaparzania. Jednak chcąc delektować się pysznym napojem, pod uwagę należy wziąć także wodę. Nie może być ona ani za twarda, ani też zbyt miękka. Do przygotowania najlepszej kawy stosowana jest na ogół popularna kranówka. Warto ją wcześniej przefiltrować. W ten sposób ogranicza się zawartość minerałów w wodzie i pozwala na lepsze rozpuszczenie cząstek kawy. Pozytywnie wpływa to na smak i aromat ciepłego napoju.

Z twardej wody wychodzi słaba kawa

Woda wpływa na smak przyrządzanego z niej napoju. Używając dzbanka filtrującego, każdego dnia można się cieszyć doskonałą kawą. Warto zatem zainwestować w takie naczynie. Specjalny filtr usuwa z wody nadmiar wapnia i magnezu. Ograniczenie ich ilości pozwala na wydobycie aromatu z ziaren kawy, a napój staje się bardziej wyrazisty. Poza tym przefiltrowana woda to sposób na zabezpieczenie czajnika czy ekspresu przed zakamienieniem.

Zbyt miękka woda psuje smak napoju

Twarda woda to powszechny i zdecydowanie poważniejszy problem. Warto jednak pamiętać, że zbyt miękka też nie gwarantuje sukcesu. Ulubioną kawę możemy kupić w wielu sklepach internetowych np. https://aquamelior.pl/kawa/mielona. Aby nie popsuć jej aromatu oraz smaku warto zadbać też o wodę o optymalnej twardości. Zbyt miękka sprawia, że napój jest gorzki. Przed parzeniem warto zatem sprawdzić zawartość minerałów w kranówce. Można to zrobić przy użyciu łatwo dostępnych testów. Ponadto doświadczeni bariści podkreślają, że kawę zawsze należy przygotowywać ze świeżej wody.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*