Zalety spożywania i picia ziół, w różnej postaci

Zalety spożywania i picia ziół, w różnej postaci
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Naturalne środki lecznicze, a do nich należą zioła, potrafią doskonale uzupełniać klasyczne terapie. Warto również korzystać z nich profilaktycznie, aby wzmocnić organizm i pokonać drobne, codzienne dolegliwości. Poszczególne zioła wspierają różne narządy i funkcje organizmu. Można je spożywać na wiele sposobów: w formie suszonej lub zmielonej, jako napar, a także w postaci kapsułek.

Dolegliwości, jakie można załagodzić lub wyleczyć przy pomocy ziół

Zioła to prawdziwe bogactwo korzystnych dla zdrowia substancji. Zawierają mikroelementy, które są nieocenione dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, takie jak siarka, cynk, żelazo, magnez, jod, krzem i wiele innych. Niektóre z ziół mogą być pomocne w przypadku przeziębienia – warto wtedy pić herbatki z lipy, czarnego bzu lub malin. Wiele roślin obniża poziom cukru we krwi: morwa biała, ziele rutwicy, fasola zwyczajna czy mniszek lekarski. Inne pomagają zwalczyć niestrawność, na przykład mięta, dziurawiec, rumianek, kwiat lawendy czy macierzanka. Świat ziół jest niezwykle bogaty, dlatego warto z niego czerpać, uzupełniając klasyczne leczenie lub dbając o dobrą formę i urodę.

Co warto wiedzieć o ziołach, zanim zaczniemy je stosować?

Nie wszyscy lekarze doceniają wartość i skuteczność ziołowych preparatów i mieszanek. Tymczasem ich pozytywne działanie jest w wielu przypadkach udowodnione naukowo. Jednak zanim zaczniemy kurację, niezbędne jest uzyskanie informacji, jakie zaburzenia i dolegliwości leczy dana roślina. Jest to konieczne, ponieważ również w przypadku ziół mogą wystąpić skutki uboczne lub niepożądane interakcje z przyjmowanymi lekami. Poradę uzyskamy u fitoterapeuty w sklepie zielarskim lub u farmaceuty, który specjalizuje się w ziołolecznictwie.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*