Profesjonalne wyposażenie piekarni – o czym trzeba koniecznie pamiętać?

Profesjonalne wyposażenie piekarni – o czym trzeba koniecznie pamiętać?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Podstawowe wyposażenie piekarni

Podstawowe wyposażenie piekarni to półki bądź lady, na których będzie znajdować się pieczywo. Półki te powinny być ustawione w bardzo dobrze widocznym dla klientów miejscu, którzy mogą w ten sposób zapoznać się jednym rzutem oka z całym asortymentem. Półki powinny być wykonane z trwałego materiału dopuszczonego do kontaktu z żywnością.

Kolejnym niezbędnym elementem wyposażenia jest krajalnica, która również powinna znajdować się w miejscu łatwo dostępnym dla oczu klienta. Ma on wtedy pewność, że dostaje to samo pieczywo, które wybrał i nadzoruje proces krojenia. Wprowadza to także domową atmosferę.

Jeżeli piekarnia na miejscu piecze bułki lub jakikolwiek inny format pieczywa – trzeba zainwestować w dobre piece, które mogą następnie służyć przez kilka lat. Są to urządzenia codziennego użytku, dlatego nie warto na nich oszczędzać, a tym samym zachować bezpieczeństwo użytkowania dla pracowników. Do pieca trzeba zakupić odpowiednie blachy, które będą również łatwe pod aspektem czyszczenia i dezynfekcji. Czystość w piekarni jest aspektem bardzo ważnym i ocenianym przez klientów.

Jeżeli piekarnia oferuje sprzedaż ciast bądź tortów, trzeba także zakupić półki lub lady chłodnicze, które zarazem będą formą prezentacji produktu dla klienta. Lodówki te powinny mieć ustawianą moc oraz funkcję chłodzenia bez wysuszania produktów, która jest bardzo ważna. Ciasto jest bardzo podatne na szkodliwe działanie zimnego powietrza, które przyspiesza proces starzenia.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*