Kuchnie świata cechuje ogromna różnorodność. Związana jest ona z klimatem, jaki panuje w danym kraju, a co się z tym wiąże z dostępnością produktów – roślin i zwierząt, jakie można hodować, dostępem do morza lub rzek. Kuchnie świata kształtowały się przez wieki i wytworzyły swoiste tradycje kulinarne, które są charakterystyczne dla danego regionu.
Kuchnie świata można rozpatrywać także pod względem ich wpływu na zdrowie człowieka. Jedne mają bardzo pozytywny, inne wprost przeciwnie – są niezbyt zdrowe, a jedynie zapewniają energię i dają dobry smak. Do tych najzdrowszych należy na pewno kuchnia japońska, która opiera się na rybach i owocach morza oraz małych porcjach niskokalorycznych i urozmaiconych w różnorodne składniki pokarmowe. Kolejną należącą do najzdrowszych kuchni świata jest kuchnia francuska, gdzie oprócz zdrowych składników bardzo ważna jest także kultura jedzenia. Polega ona na powolnym jedzeniu, na jedzeniu śniadań, na całodziennym piciu wody oraz piciu wina do obiadu w niewielkich ilościach, które poprawia pracę serca.
Trzecią najzdrowszą kuchnią świata jest kuchnia indyjska. Jej podstawą jest jedzenie dużej ilości warzyw oraz używania przypraw, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka, a także działają przeciwrakowo. Ponadto kuchnia ta to jedzenie roślin strączkowych, owoców i ryżu, a dodawaniu bardzo małej ilości mięsa. Jako najzdrowszą kuchnię świata wymienić można także kuchnię grecką, gdzie głównym składnikiem jest czosnek, pomidory i brokuły, które to chronią przed rakiem. Ponadto spożywa się tutaj duże ilości oliwy z oliwek, która jest bardzo zdrowym tłuszczem. Jeszcze jedną najzdrowszą kuchnią świata jest kuchnia szwedzka, której produkty należą do najczystszych w Europie. Kuchnia ta bogata w ryby, owoce morza, ciemny chleb i wartościowe mięsa, tj. baranina, cielęcina, wieprzowina – wpływają bardzo korzystnie na zdrowie.
Polska kuchnia najzdrowsza ! 😀 nie ma jak to porządny schabowy, ziemianki i buraki 😀 a nie tam jakieś wodorosty i krewetki ;d